Skip to main content

Oud en nieuw

Fotografie: film en fotobank stichting 'De Oude Schoenendoos'  

Het thema 'Oud en nieuw' zien we in deze tekst in de combinatie van het Overloons (oud) met het Nederlands (nieuw). De brief hieronder is geen echte brief van moeder Ewals aan haar priesterzoon, maar een voordracht van Jan van Opbergen, vanwege het priesterfeest (de  eerste Heilige Mis) van Theo Ewals. Dit werd in maart-april 1964 in het museumrestaurant van Joost Kersten gevierd. 
 

Beste Theo,

We komen juist met de hele kluit van het dorp terug, maar het was niet zo biëstig druk voor de eerste kermisdag. Het weer is ook niet zo best; het hangt zo de hele dag tussen de fip en de fállie. Het heeft al vanaf de processie gehòmmeld, de ene schoer na de andere, maar het begon net pas te regenen. Aanvankelijk siebelde het zo maar wat, maar nu regent het dat het zeikt. En zodoende zijn we allemaal zeiknat thuis gekomen. Het zal nu wel een hele knasterd blijven met de kermis. Want de krant zei ook al, dat het zó'n beist zou blijven regenen. Jammer, want de stekruûve stonden er net giëf bij en de boekende weit wilden we net gaan binden. De familie is toch gekomen, vanderLandsekant uit Sint Tunnis zijn er ook. Voor de middag hebben we d'n hof bekeken met het kappesmoes en de erdsbaere. En nu zijn we net terug van het dorp. Jan en Wim zijn met hun derre nog in de danstent gebleven, maar wij zijn draej deze weg ingekomen. Engselsán zal ieder van de familie wel weer naar huis toe gaan en daarom begin ik u maar vest een brief te schrijven.

Hoe gaat het anders met de studie, begint het al wat te plakke?  O ja, voor ik het vergeet: ik doe er in een pakje wat pruumkeseweg en parsvleis voor de paters bij. Zeg maar: "complimente van vader en moeder, en hier is nog wat van de kermis en het laatste geslacht van Ewals". De kleuntjesemik met schinkewaorst is voor jou aeges.

Vorige week hebben we nog een varken uuterèn gedaan en in de pekel gezet. Het was een heel gesemmel deze keer. Tante Hanneke kon de darmen maar niet aan de krangse kant gewend krijgen en zodoende zitten we nu met awse metworst. Dus metworst durfden we jou deze keer niet te sturen, want met zoiets kun je de paters niet ánhisse.

Nellie van onze Jan heeft al een paar weken met ischias in bed gezeten en onze Hannes-oëme had het ook flink in de knäök. Tante Hanneke zei tenminste dat hij nogal kummelek was en de godgânseleke dag niks anders deed dan smaele en knaoje. Vader zelf is tot gisteren flink aan de floerts geweest van alle vleizereej met het geslacht. Eerst kon hij helemaal niet naar de dael, maar naderhand was er geen eer meer aan te behalen. Maar, och ja, we plare verder maar hin.

Ziezo, en nu ga ik eens gauw de koffie verrig maken voor de familie, want ik hoor ze met vader van de stal terug komen. Ze hebben net onze nieuwe bagge bekeken. Ik hoor vader net zeggen, dat het schròbgat ook dicht zit, dus ik zal hem gauw het raokeliêzer aangeven, want anders staat de dael straks onder het regenwater. Theo ik ga apperentie maken. Ik hoop dat je toch eens gauw weer even komt ánstaoke.

De groeten van allemaal.

Moeder

Archief

Elk kwartaal hebben we een ander thema met bijbehorende teksten en foto's. Het thema heeft altijd betrekking op wat er leeft in Overloon, met foto's van Overloonse inwoners of dingen. Een thema gemist of nog eens iets teruglezen? In het archief wordt alles bewaard. Klik op één van de onderwerpen in de lijst om meer te zien en te lezen.