Welkom


Welkom op de site van "Wie wá bewaart", de dialectwerkgroep Overloon die sinds oktober tweeduizendvier bezig is met het koesteren, vergaren, bewaren en opslaan van het Overloonse dialect. Voor sommige bezoekers zal het een feest van herkenning zijn. Anderen zullen voor het eerst kennis maken met oude Overloonse woorden en weer anderen zullen met ons van mening verschillen over wat wel of niet echt Overloons is. Met deze site willen we deze discussie graag op gang brengen, ons woordenboek verder aanvullen en daarmee de Overloonse taal levend houden. Wij nodigen dan ook iedereen uit om onze site kritisch te bekijken en ons te voeden met opmerkingen, tips en aanvullingen. Dit kan via contact of via het gastenboek.

facebookbutton
Brabantse schrijfwedstrijd

Onze collega's uit Lieshout hebben ons gevraagd iets aan de grote klok te hangen en daar werken wij uiteraard graag aan mee. Ze organiseren namelijk alweer voor de veertiende keer een dialectenfestival en daar hoort traditiegetrouw een schrijfwedstrijd bij. Ze dagen iedereen uit om hieraan mee te doen. Een gedicht, een verhaal of een liedje, de keuze is aan u. Klik hier als u meer wilt weten. Het is pas volgend jaar juni, dus u heeft nog even de tijd.

Workshop Lóns praote op donderdag 31 oktober

workshop Lons praote
In de aanloop naar Carnaval hebben de hoofdrolspelers van de Jeugdcarnaval onze workshop Lóns praote gevolgd. Ze kregen er geen genoeg van en op het eind van de avond draaiden ze zelfs hun hand niet meer om voor rijmen in het Lónse dialect. Dat ze er veel van opgestoken hebben bleek wel op de liedjesmiddag. Naderhand zijn wij door verschillende mensen benaderd. "Ik zou ook wel beter dialect willen kunnen spreken", "het is toch jammer dat er over een paar jaar geen dialect meer gesproken wordt" en meer van dergelijke reacties. Daar zijn wij het als werkgroep natuurlijk roerend mee eens, dus we gaan op herhaling, maar dan voor volwassenen! Als je zin hebt onze workshop Lóns praote te volgen, geef je dan nu op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze klankbordgroep

Wij weten het ook niet altijd, daarom schuiven we iedere eerste woensdag van de maand aan bij de koersballers om eens van gedachte te wisselen. De koersballers, onze klankbordgroep, mensen van een respectabele leeftijd, met een brok levenservaring, de meesten geboren en getogen Overloners, dus wat ons betreft met de wijsheid in pacht. Als je zin hebt om er een keer bij te zijn, zorg dan dat je om kwart over 10 in de Pit bent.Wij weten het ook niet altijd, daarom schuiven we iedere eerste woensdag van de maand aan bij de koersballers om eens van gedachte te wisselen. De koersballers, onze klankbordgroep, mensen van een respectabele leeftijd, met een brok levenservaring, de meesten geboren en getogen Overloners, dus wat ons betreft met de wijsheid in pacht. Als je zin hebt om er een keer bij te zijn, zorg dan dat je om kwart over 10 in de Pit bent.Los daarvan, mocht je een woord tegenkomen waarvan je niet weet of het Overloons is, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gastenboek. Wij leggen het wel voor aan onze klankbordgroep.

IMG 3169

Het leesplankje

Gemaakt om spelenderwijs 
het Overloonse dialect te leren.

Thema

Wie onze website regelmatig bezoekt zal zien dat deze iedere keer anders is. Elk kwartaal hebben we een ander thema met bijbehorende teksten en foto's. Het thema heeft altijd betrekking op wat er leeft in Overloon, met foto's van Overloonse inwoners of dingen. Het thema van dit kwartaal is kermis. Via de lees verder knop hieronder komt u op de pagina. Een thema gemist of nog eens iets teruglezen? In het archief wordt alles bewaard. Lees verder...

Zeg maar houdoe met je dialect!

Een uitzending van de NTR academie. Wim Daniëls, taaldeskundige en dialectspreker vertelt ons meer over het uitsterven van het dialect. Als u hier klikt kunt u de uitzending bekijken...


Woordenboek

In het woordenboek treft u een woordenlijst op alfabetische volgorde aan, een lijst met uitdrukkingen, telwoorden, voornamen en de dagen en maanden in het Overloons. De woordenlijst is opgedeeld in vijf categorieën en is een vertaalwoordenboek van het Overloons naar het Nederlands. U kunt de woordenlijst alfabetisch doorzoeken via de lijst met beginletters A tot Z, maar u kunt ook een Nederlandstalig woord rechtstreeks opzoeken via de zoekfunctie.

Lees meer...
Spelling

Er is veel verscheidenheid in schrijfwijze van dialecten. Op de grens van twee provincies heeft het Overloons invloeden van zowel het Brabantse als het Limburgse dialect. Dat is ook de reden dat wij, na bestudering van zowel de Brabantse referentiespelling als de Limburgse spelling, hiervan een combinatie hebben gemaakt en daar onze eigen accenten aan hebben toegevoegd. Wij menen dat in onderstaande referentiespelling de typisch Overloonse klanken het best tot hun recht komen. 

Lees meer...
Ons dialect

Het Overloonse dialect wordt gesproken in het zuiden van het Land van Cuijk, op de grens van zuidoost Brabant en noordwest Limburg.Wie wá bewaart is de naar het Overloons vertaalde titel van het eerste boekje uit een serie van vier Oostbrabantse dialectwoordenboekjes die (Brabants dialectkenner bij uitstek) Cor Swanenbergh schreef. Die titels luiden 'Wiej we bewaort, Diej he we, Zin 't wefke, En ze waar al tochtig jaor maagd'.

Lees meer...


Webdesign COMMARTS