Welkom


Welkom op de site van "Wie wá bewaart", de dialectwerkgroep Overloon die sinds oktober tweeduizendvier bezig is met het koesteren, vergaren, bewaren en opslaan van het Overloonse dialect. Voor sommige bezoekers zal het een feest van herkenning zijn. Anderen zullen voor het eerst kennis maken met oude Overloonse woorden en weer anderen zullen met ons van mening verschillen over wat wel of niet echt Overloons is. Met deze site willen we deze discussie graag op gang brengen, ons woordenboek verder aanvullen en daarmee de Overloonse taal levend houden. Wij nodigen dan ook iedereen uit om onze site kritisch te bekijken en ons te voeden met opmerkingen, tips en aanvullingen. Dit kan via contact of via het gastenboek.

facebookbutton
Workshop Overloons dialect spreken in het najaar van 2022

We gaan weer een workshop Overloons spreken voor beginners organiseren. Maandag 10 oktober voor volwassenen, 21 november voor kinderen. Als je zin hebt om mee te doen geef je dan op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dr. Peelenstimulieringspries gewonnen!

dr peelenprijs

Op 11 januari werd in het Weijertheater in Boxmeer de dr. Peelen stimuleringsprijs uitgereikt en kwam Wie wá bewaart als winnaar uit de bus. We citeren de jury:
"Ook anno 2020 hebben mensen nog niet het eeuwige leven en zou er langzaamaan veel kennis verloren kunnen gaan. Maar door te verzamelen, te bewaren, te bewaken en te doceren zorgt deze werkgroep dat er een stuk cultureel erfgoed toegankelijk blijft voor iedereen.
De winnaar van Dr. Peelen Stimuleringsprijs 2019 is: De Overloonse dialectwerkgroep 'Wie Wá Bewaart'." Wij zijn natuurlijk enorm trots op zo'n mooie opsteker. Het promo-filmpje dat je hier ziet is gemaakt door de dr.Peelen werkgroep.

Workshop Overloons dialect spreken op donderdag 31 oktober

foto workshop 2019 10 31

Op donderdagavond 31 oktober was het zo ver, de eerste workshop Overloons dialect spreken voor volwassenen. Er hadden zich twaalf dialectliefhebbers aangemeld en die hadden er zin in. Gewapend met schrijfblok en pen druppelden de kandidaten zaal de Appel in de Pit binenn. Het was een divers gezelschap dat varieerde van van oorsprong dialectsprekende mensen maar geboren in een ander dorp, tot geboren en getogen Overloners met dialectsprekende ouders maar die zelf alleen Standaard Nederlands spreken. Een van de deelnemers spreekt weliswaar goed Overloons dialect maar is vooral geïnteresseerd in het Overloonse dialect. Kortom, een bont gezelschap dat hetzelfde doel had, beter Overloons dialect kunnen spreken.

Na het tweetalige welkomswoord - in het Nederlands en in het Overloons - is er geen woord Nederlands meer gesproken. Er is even aandacht geweest voor de spellingsregels, de schrijfwijze van het Overloonse dialect en de website van Wie wá bewaart, waar alles terug te vinden is, mar al snel werden de kandidaten ondergedompeld in het Overloonse dialect. Geen grammatica, gewoon oefenen!

Zo lagen er op de tafels stapeltjes kaartjes met woorden die de typisch Overloonse klanken bevatten zoals de oë, ië, uë, ao, ae, á, ó enz. Om de beurt werd een kaartje gepakt en voorgelezen. Dat viel in het begin flink tegen, maar langzamerhand kwam het op gang en ging het steeds beter. Daarna werd overgestapt op oefenzinnetjes zoals: ’t Is voës waer zaei de der en stapte bloët beej oëme Toën ien d’n boët. In eerste instantie braken een aantal mensen zich hierover nog  hun tong, maar ook dat ging steeds vloeiender.

De avond vloog voorbij en het was tien uur voordat we het in de gaten hadden. Iedereen was enthousiast, was vol lof over de workshop en de avond bereikte een hoogtepunt toen er ook nog getuigschriften uitgedeeld werden. We verdenken een aantal kandidaten ervan dat ze die boven het bed gaan hangen. Iedereen was het erover eens dat het voor herhaling vatbaar was en als er genoeg aanmeldingen zijn, gaat dat ook zeker gebeuren. Dus geef je op als je dialect nog wel wat hulp kan gebruiken.
Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze klankbordgroep

Wij weten het ook niet altijd, daarom schuiven we iedere eerste woensdag van de maand aan bij de koersballers om eens van gedachte te wisselen. De koersballers, onze klankbordgroep, mensen van een respectabele leeftijd, met een brok levenservaring, de meesten geboren en getogen Overloners, dus wat ons betreft met veel kennis van het Overloonse dialect. Als je zin hebt om er een keer bij te zijn, zorg dan dat je om kwart over 10 in de Pit bent.Wij weten het ook niet altijd, daarom schuiven we iedere eerste woensdag van de maand aan bij de koersballers om eens van gedachte te wisselen. De koersballers, onze klankbordgroep, mensen van een respectabele leeftijd, met een brok levenservaring, de meesten geboren en getogen Overloners, dus wat ons betreft met de wijsheid in pacht. Als je zin hebt om er een keer bij te zijn, zorg dan dat je om kwart over 10 in de Pit bent.Los daarvan, mocht je een woord tegenkomen waarvan je niet weet of het Overloons is, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gastenboek. Wij leggen het wel voor aan onze klankbordgroep.

IMG 3169

Het leesplankje

Gemaakt om spelenderwijs 
het Overloonse dialect te leren.

Thema

Wie onze website regelmatig bezoekt zal zien dat deze iedere keer anders is. Elk kwartaal hebben we een ander thema met bijbehorende teksten en foto's. Het thema heeft altijd betrekking op wat er leeft in Overloon, met foto's van Overloonse inwoners of dingen. Het thema van dit kwartaal is roëj-gael-gruûn. Via de lees verder knop hieronder komt u op de pagina. Een thema gemist of nog eens iets teruglezen? In het archief wordt alles bewaard. Lees verder...

Zeg maar houdoe met je dialect!

Een uitzending van de NTR academie. Wim Daniëls, taaldeskundige en dialectspreker vertelt ons meer over het uitsterven van het dialect. Als u hier klikt kunt u de uitzending bekijken...


Woordenboek

In het woordenboek treft u een woordenlijst op alfabetische volgorde aan, een lijst met uitdrukkingen, telwoorden, voornamen en de dagen en maanden in het Overloons. De woordenlijst is opgedeeld in vijf categorieën en is een vertaalwoordenboek van het Overloons naar het Nederlands. U kunt de woordenlijst alfabetisch doorzoeken via de lijst met beginletters A tot Z, maar u kunt ook een Nederlandstalig woord rechtstreeks opzoeken via de zoekfunctie.

Lees meer...
Spelling

Er is veel verscheidenheid in schrijfwijze van dialecten. Op de grens van twee provincies heeft het Overloons invloeden van zowel het Brabantse als het Limburgse dialect. Dat is ook de reden dat wij, na bestudering van zowel de Brabantse referentiespelling als de Limburgse spelling, hiervan een combinatie hebben gemaakt en daar onze eigen accenten aan hebben toegevoegd. Wij menen dat in onderstaande referentiespelling de typisch Overloonse klanken het best tot hun recht komen. 

Lees meer...
Ons dialect

Het Overloonse dialect wordt gesproken in het zuiden van het Land van Cuijk, op de grens van zuidoost Brabant en noordwest Limburg.Wie wá bewaart is de naar het Overloons vertaalde titel van het eerste boekje uit een serie van vier Oostbrabantse dialectwoordenboekjes die (Brabants dialectkenner bij uitstek) Cor Swanenberg schreef. Die titels luiden 'Wiej we bewaort, Diej he we, Zin 't wefke, En ze waar al tochtig jaor maagd'.

Lees meer...


Webdesign COMMARTS