Welkom


Welkom op de site van "Wie wá bewaart", de dialectwerkgroep Overloon die sinds oktober tweeduizendvier bezig is met het koesteren, vergaren, bewaren en opslaan van het Overloonse dialect. Voor sommige bezoekers zal het een feest van herkenning zijn. Anderen zullen voor het eerst kennis maken met oude Overloonse woorden en weer anderen zullen met ons van mening verschillen over wat wel of niet echt Overloons is. Met deze site willen we deze discussie graag op gang brengen, ons woordenboek verder aanvullen en daarmee de Overloonse taal levend houden. Wij nodigen dan ook iedereen uit om onze site kritisch te bekijken en ons te voeden met opmerkingen, tips en aanvullingen. Dit kan via contact of via het gastenboek.

facebookbutton
Workshop Overloons schrijven - 27 november 2017

workshop lons schrieveWie spreekt er nog vlot het Overloonse dialect, wie kan het nog schrijven? Wie prót ’r nog rad ’t Lónse plat wie kan ’t nog schriêve?
 
Om dat laatste gaat het, wie kan het nog schrijven? Um det laeste göt ‘t, wie kan ’t nog schriêve?
 
Voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn verzorgt de werkgroep: “Wie wá bewaart”:

 Vör minse die dor iêver ien hebbe verzörgt de werkgroep: “Wie wá bewaart”:
 
Voor het derde jaar op rij, een workshop “Lóns Schriêve”. Vör ’t derde jaor òp reej, ‘n workshop “Lóns Schriêve”.
 

Wánnier:  móndag 27 nov. 2017 Wanneer: maandag 27 nov. 2017
Tied: 20.00 u Tijd:  20.00 u.
Waor:  de Pit ien Loën Waar:  de Pit in Overloon
Kosten:  hiëlemól vör niks Kosten:  gratis
Nuëdig:  schriêfgrei en/of i-pad Benodigdheden: schrijfgerei en/of i-pad

Aanmelden kan via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Ánmelde kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze klankbordgroep

Wij weten het ook niet altijd, daarom schuiven we iedere eerste woensdag van de maand aan bij de koersballers om eens van gedachte te wisselen. De koersballers, onze klankbordgroep, mensen van een respectabele leeftijd, met een brok levenservaring, de meesten geboren en getogen Overloners, dus wat ons betreft met de wijsheid in pacht. Als je zin hebt om er een keer bij te zijn, zorg dan dat je om kwart over 10 in de Pit bent.Wij weten het ook niet altijd, daarom schuiven we iedere eerste woensdag van de maand aan bij de koersballers om eens van gedachte te wisselen. De koersballers, onze klankbordgroep, mensen van een respectabele leeftijd, met een brok levenservaring, de meesten geboren en getogen Overloners, dus wat ons betreft met de wijsheid in pacht. Als je zin hebt om er een keer bij te zijn, zorg dan dat je om kwart over 10 in de Pit bent.Los daarvan, mocht je een woord tegenkomen waarvan je niet weet of het Overloons is, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gastenboek. Wij leggen het wel voor aan onze klankbordgroep.

IMG 3169

Het leesplankje

Gemaakt om spelenderwijs 
het Overloonse dialect te leren.

Thema

Wie onze website regelmatig bezoekt zal zien dat deze iedere keer anders is. Elk kwartaal hebben we een ander thema met bijbehorende teksten en foto's. Het thema heeft altijd betrekking op wat er leeft in Overloon, met foto's van Overloonse inwoners of dingen. Het thema van dit kwartaal is 'Schijt aan de Grens". Via de lees verder knop hieronder komt u op de pagina. Een thema gemist of nog eens iets teruglezen? In het archief wordt alles bewaard. Lees verder...

Zeg maar houdoe met je dialect!

Een uitzending van de NTR academie. Wim Daniëls, taaldeskundige en dialectspreker vertelt ons meer over het uitsterven van het dialect. Als u hier klikt kunt u de uitzending bekijken...


Woordenboek

In het woordenboek treft u een woordenlijst op alfabetische volgorde aan, een lijst met uitdrukkingen, telwoorden, voornamen en de dagen en maanden in het Overloons. De woordenlijst is opgedeeld in vijf categorieën en is een vertaalwoordenboek van het Overloons naar het Nederlands. U kunt de woordenlijst alfabetisch doorzoeken via de lijst met beginletters A tot Z, maar u kunt ook een Nederlandstalig woord rechtstreeks opzoeken via de zoekfunctie.

Lees meer...
Spelling

Er is veel verscheidenheid in schrijfwijze van dialecten. Op de grens van twee provincies heeft het Overloons invloeden van zowel het Brabantse als het Limburgse dialect. Dat is ook de reden dat wij, na bestudering van zowel de Brabantse referentiespelling als de Limburgse spelling, hiervan een combinatie hebben gemaakt en daar onze eigen accenten aan hebben toegevoegd. Wij menen dat in onderstaande referentiespelling de typisch Overloonse klanken het best tot hun recht komen. 

Lees meer...
Ons dialect

Het Overloonse dialect wordt gesproken in het zuiden van het Land van Cuijk, op de grens van zuidoost Brabant en noordwest Limburg.Wie wá bewaart is de naar het Overloons vertaalde titel van het eerste boekje uit een serie van vier Oostbrabantse dialectwoordenboekjes die (Brabants dialectkenner bij uitstek) Cor Swanenbergh schreef. Die titels luiden 'Wiej we bewaort, Diej he we, Zin 't wefke, En ze waar al tochtig jaor maagd'.

Lees meer...


Webdesign COMMARTS